The Andes Trail 2014 – 11 000 km.!

historic-sanctuary-of-machu-picchu-13765-400x250

Machu Picchu i Peru!

Fredag 1. august går startskuddet for sykkelturen The Andes Trail 2014 i Quito i Ecuador. Denne dagen vil vi sykle 27 km. nordover fra Quito, til midt i verden! For her ligger ekvator, markert med en stor statue, og hvor den offentlige åpningen av sykkelturen vil finne sted. Dette er en tur jeg har hatt i tankene siden min forrige virkelig lange sykkeltur fra Nordkapp til Cape Town i 2010. I mine yngre dager i 1986 loffet jeg rundt i Latin-Amerika i 4 måneder, og har alltid lengtet tilbake til dette kontinentet, med sin historie, kultur, fotball, musikk, dans, mattradisjoner og det spanske språket.

OLYMPUS DIGITAL CAMERA

Har jukset litt og har allerede vært på treningstur til ekvator – midt i verden!

Mine motorsykkelturer i Europa i 1982 og 1990, min tur som backpacker i Sør-Amerika i 1986, samt mine lengre sykkelturer i 2010 og 2014 har alle hatt noe til felles. De har alle vært planlagt og blitt knyttet opp til VM i fotball. Således har jeg fått med meg 5 VM i fotball og har sett 42 VM-kamper, med VM-finalene i 1986 og 2010 som høydepunktene.

The Andes Trail vil følge Andesfjellene gjennom landene Ecuador, Peru, Bolivia, Chile og Argentina, og målstreken er lagt til verdens sydligste by Ushuaía 14. desember, etter 136 dager langs den Pan-Amerikanske Highway i Sør-Amerika. Av disse dagene er det 110 dager på sykkelsetet, og hvor det er lagt inn 26 hviledager. Flere hviledager er lagt til kjente steder, så som Cuzco, La Paz, Titicacasjøen, saltørkenen Salar de Uyuni, Satla og Mendoza, med utsyn til Amerikas høyeste fjell Agoncagua. Vi vil også få med oss lokale severdigheter utenfor sykkelruta, som f.eks. Machu Picchu på ferden.

images-1

The Andes Trail 2014 – 10 934 km.!

Den totale distansen jeg skal sykle fra Quito til Ushuaía er 10 934 km., og det er totalt 110 000 høydemetre som skal klatres opp! Det høyeste punktet på turen er 4882 m.o.h. i Peru, og jeg skal sykle den farlige og mye omtalte veien Death Road, hvor det jevnlig ruller lastebiler og busser utenfor stupene som omkranser veien! Veistandarden veksler noe på denne turen, hvor de dårligste veien er høyt oppe i Andesfjellene i Peru og Bolivia. Totalt er 71 % av veiene på hele turen asfaltert.

Her er en liste over alle dagene vi skal sykle fra 1. august til 14. desember, fra – til, hvilket land, antall km. og høydemetre, og hvilken veistandard det er:

Schedule The Andes Trail 2014

The Andes Trail er delt opp i ni seksjoner, hvor det er mulig å sykle en eller alle de ni seksjonene. Totalt skal 13 menn og 8 kvinner sykle hele distansen fra Quito til Ushuaía, mens 28 syklister vil sykle deler av turen. Således vil syklister hoppe av og nye komme på, under ferden sydover det sør-amerikanske kontinentet. De 49 syklistene representerer 13 nasjoner, hvor Nederland og Australia har med flest med henholdsvis 15 og 12 syklister. Norge stiller sterkt med 3 deltakere, med søstrene Hilde og Kristin Vollan fra Mo i Rana, samt undertegnede. USA slår oss med 5 syklister, men vi stiller likt med Tyskland (3), og har flere enn Belgia (2), Tsjekkia (2), Storbritannia (2), New Zealand (1), Sveits (1), Østerrike (1), Italia (1) og Irland (1).

Årets tur blir arrangert for fjerde gang av det nederlandske selskapet Bike Dreams, som tidligere har gjennomført den samme turen i 2008, 2010 og 2012. Således vil jeg tro at selskapet har fått kontroll på logistikken med sykkeldistansene, bespisningen, overnattingene, samt at veiene som skal sykles er brukbare.

Selskapet Bike Dreams stiller med to store lastebiler med sjåfører, som vil frakte all vår bagasje gjennom Sør-Amerika. Bike Dreams stiller også med to syklister, samt en lege, en mekaniker og to kokker, som vil lage mat til 30-40 personer hver dag. Er man syk eller ikke orker å sykle opp alle bakkene, er det mulig å sitte på lastebilene.

(se mer om turen på: http://www.bike-dreams.com/AN/EN/01_Intro.php)